Биография на Мартин Димитров

Мартин Димитров Димитров е роден на 13 април 1977 година в София. Той е български политик, икономист, депутат в 40, и 41-во Народно събрание. Димитров е съпредседател на Синята коалиция и лидер на СДС (Съюза на демократичните сили) от 21 декември 2008 година.

През 1966 година, Мартин Димитров завършва Френската гимназия /33-то СОУ В. Пеева/, а след това и УНСС със специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 година работи като икономист в Института за пазарна икономика.

Димитров става народен представител в 40-то Народно събрание през 2005 година, избран от листата на коалицията Обединени демократични сили (ОДС) в 23-ти избирателен район в София. Той става заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. От 2005 до 2007 година Димитров изпълнява длъжността секретар парламентарната група на ОДС.

През същата 2005 година е избран от Народното събрание за наблюдател в Европейския парламент, като след присъединяването ни към Европейския съюз, той придобива статут на евродепутат. Включен е в листата на СДС за изборите за представители в Европейския парламент, но не успява да влезе, защото партията получава едва 4,74% от гласовете и съответно остава без евродепутати.

През 2008 година се кандидатира за председател на СДС и на 21 декември 2008 печели вътрешните избори в партията, но се забавя няколко месеца с вписването на новоизбраното ръководство от страна на Софийски градски съд и предшественика му Пламен Юруков продължава да упражнява длъжността председател до май 2009 година. През май съдът постановява, че Юруков не може да бъде легитимен председател. В началото на 2009 година, лидерът на СДС – Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция.

Избран е за председател на СДС на 29 ноември 2009 чрез проведените вътрешнопартийни избори.

Dosieta.net
Добави коментар