Биография на Димитър Бербатов

Димитър Бербатов, роден на 30.01.1981 г. в Благоевград е български футболист избиран седем пъти за Футболист № 1 на България – през 2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009 и 2010. Бивш капитан на националния отбор по футбол. В началото играе в юношеския отбор на „орлетата“ (Пирин Благоевград), след това от 1999 година — в ЦСКА (София) и от 2001 година — в Байер Леверкузен. През май 2006 година преминава в английския Тотнъм, а през септември 2008 година преминава от Тотнъм става централен нападател в Манчестър Юнайтед. Има по-малък брат на име Асен, който също е футболист. Като цяло произлиза от спортно семейство, майката на Митко Бербатов е бивша хандбалистка, а баща му бивш футболист на Вихрен (Сандански), Пирин (Благоевград) иПФК ЦСКА (София). Дядото на Димитър, чието име носи, е играл във ФК Струма. В ранните си години Димитър започва да тренира лека атлетика и скок на дължина, към футбола се насочва на 10 годишна възраст когато влиза в школата на Пирин, а през месец март 1998 година, вече 17 годишен, Митко преминава в школата на столичния гранд ЦСКА. През пролетта на 1999 година Бербатов подписва професионален договор с клуба и вече става част от мъжкия тим на ЦСКА. Бербатов започва да учи английски, вдъхновен от култовата трилогия „Кръстникът“. Негови хобита са рисуването и баскетбола.

Бербатов става баща на момиченце на има Деа, от приятелката си Елена Щилянова, което се роди през 2009 г.

Участва във финала на Шампионската лига през 2002 година, но отборът му Байер Леверкузен губи от европейския гранд Реал Мадрид с 2:1.

Участва във финала на Шампионската лига през 2009 година, където отборът му Манчестър Юнайтед също губи от европейския гранд Барселона с 2:0.

Участва във финала на Шампионската лига и през 2011 година, където отборът му Манчестър Юнайтед също губи от европейския гранд Барселона с 3:1.

Отбелязал е 68 гола в 154 мача от Бундеслигата.

На 7 април 2008 г. с учредителен акт на дарение Митко основава фондация „Димитър Бербатов“. Фондацията се управлява от директор и съвет. Управляващ директор на Фондация “Димитър Бербатов” и председател на съвета на фондацията е Димитрина Ходжева. Мисията на фондацията е да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация. От декември 2009 г. Фондация “Димитър Бербатов” е член на Българския дарителски форум.

Dosieta.net
Добави коментар