Биография на Росен Плевнелиев

Росен Асенов Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Той е български политик и бизнесмен, президент на република България. От 27 юли 2009 е министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. На този пост е до до 9 септември 2011 г., след което на 22 януари 2012 г. встъпва в длъжност като президент на България. Като кандидат на ПП „ГЕРБ“, Росен Плевнелиев печели президентските избори през 2011 година на балотаж. На втория тур президентската двойка Росен Плевнелиев – Маргарита Попова получават 52,56% (1 698 136 гласа) от гласовете в кандидат-президентската кампания и на 19 януари 2012 г. полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание.

От 22 януари 2012 г., след изтичането на мандата на Георги Първанов, Росен Плевнелиев официално встъпва в длъжност.

Плевнелиев е потомък на българи бежанци от Плевня, Драмско, преселили се в България през 1913 година. През 1974 година неговото семейство се преселва в Благоевград. Средно образование получава в Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград. Завършва висше образование в сегашния Технически университет в София (тогавашния ВМЕИ „В. И. Ленин“), със специалност „Изчислителна техника“.

Малко преди да започне собствен бизнес Росен Плевнелиев започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника. Тогавашните политически промени го оставят без работа и той започва да развива частен бизнес през 1990 година. Основава фирмата „Ирис Интернешънъл” АД, която през 1991 година става първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001. Фирмата работи на много обекти, като някой от тях са доста известни – реконструкцията на хотела на „Шератон“ в София, центъра на „Даймлер-Крайслер“ в София, изграждането на централен офис на „БНП Париба“ в София, също така и Бизнес парк София и други. Освен тези обекти „Ирис Интернешънъл” АД оперира и на повече от 80 строителни обекта в Германия.

Фирма „Лин България” ООД, със специалност сухо строителство е създадена от Росен Плевнелиев през 1994 година и след 4 години участва в управлението на българските подразделения на германската компания „Линднер“ („Линднер Ирис Имобилиен“, „Ирис Интернешънъл“, „Линднер България“, „Линднер Имобилен Мениджмънт“), която работи в областта на разработването, управлението и инвестициите в недвижими имоти.

През 2003 година започва проект Резиденшъл парк София – жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София, а малко преди това ръководи най-големия проект на компанията в страната. Става въпрос за Бизнес парк София – най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и сред най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа.

През 2000 година се жени за втората си съпруга Юлияна Плевнелиева, с която има 3 сина.

Dosieta.net
Добави коментар