Биография на Цветан Цветанов

Цветан Генчев Цветанов е български политик и заместник-председател на политическа партия ГЕРБ. Роден е на 8 април 1965 година в София. Народен представител в 41 народно събрание. От 27 юли 2009 година е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов. Ресорен вицепремиер отговарящ за ДАНС. Женен за Десислава Цветанова, служител на Държавна агенция „Национална сигурност“.Те имат три дъщери.

Цветан Цветанов е избран за политик на 2010 година

През 1987 година Цветанов постъпва на работа в тогавашната Народна милиция, като щатен служител на Седмо главно управление на Държавна сигурност. Завършва Национална спортна академия през 1992 година със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. През 2000 година получава следдипломна квалификация по право в Университета за национално и световно стопанство. От 1997 година работи в администрацията на Министерството на вътрешните работи (МВР), като след 2001 година става оперативен помощник на тогавашния главнен секретар Бойко Борисов, днес министър председател.

По време на работата си в ръководството на МВР Цветан Цветанов специализира противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик в Генералната дирекция на полицията в Мадрид през 2004 г. Той завършва и курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел пак през 2004 г., специализация в Сикрет сървис във Вашингтон през 2004 г., курсове на ФБР отново през 2004 г., Департамента за вътрешна сигурност на САЩ през 2005 г.

През 2005 г. тандемът Борисов – Цветанов напускат системата на МВР и през ноември Борисов става кмет на София, а Цветанов – заместник-кмет. През 2006 г. е основана политическата партия ГЕРБ, с председател Цветан Цветанов, като същевременно оглавява и предизборния щаб на ГЕРБ. След успеха на ГЕРБ на изборите през юли 2009 година Цветан Цветанов първоначално оглавява парламентарната група на партията, а на 27 юли става заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в новото правителство на Бойко Борисов. Малко по-късно той се обявява в защита на петимата полицаи, които бяха осъдени за бруталното убийство на Ангел Димитров (Чората) по време на акция „Респект“ през 2005 година, заявявайки, че „полицаите не могат да бъдат убийци“. Полицаите получиха общо 82 години затвор, според Цветанов, те не са отишли с цел умишлено убийство. По-късно, през юни месец 2011 година полицаите, убили Чората, бяха окончателно оправдани, с което 4-годишната съдебна сага приключи.

Dosieta.net
Добави коментар