Биография на Азис

Васил Троянов Боянов, по-известен още като Азис е роден на 7 март 1978 година в Сливен, България. Произхожда от заможно ромско семейство, роден е в Сливен, но израства в Костинброд и в София. Едва на 11 години Васко заминава за Германия, където разхожда кучета на заможни хора. Там учи немски език. Има сестра на име Матилда. Опитва се да се реализира като модел, но не се справя добре на модния подиум. Все пак завързва добро приятелство покрай модата с Юлияна Кънчева. Една от първите изяви на Азис е в ансамбъл „Рома“.

Азис

Азис се свързва с продуцента на „Съни мюзик“ Крум Асанов и му занася първия си издаден албум с ромски песни. Крумов решава, че трябва да му се даде шанс, тъй като самият той също е ром. Първият албум на Азис се казва „Нокът“, а самият той го определя като „пълна боза“. Започва да става популярен едва с вторият си албум, който се казва „Мъжете също плачат“. Така до момента той има издадени над 10 албума.

На 3 май 2005, Азис е избран за почетен председател на ПД „Евророма“ и оглави комисията ѝ по култура. През 2005 година е кандидат-депутат, но така и не успява да влезе в Народното събрание. Той е автор на доста голяма част от образователната програма на партия „Евророма“, по негова идея родителите на деца с добър успех, ще получават пари, в класовете, където има до 30% българчета всички трябва да получават безплатно учебници и помагала, за да няма сегрегация и ромчетата да се чувстват привилегировани. Васко също така на­стоява депутатите на „Евророма“ да се откажат от заплатите си.

През 2006 година, с помощта на Ваня Щерева той издава автобиографичната си книга „Аз, AZIS“. Книгата, както се очаква шокира читателите си с непристойно порнографско съдържание и изобилие от цинизми, и кичозни, субкултурни изразни средства.

През същата 2006 година, Васко е номиниран за участие в кампанията на БНТ „Великите българи“.

На 5 август 2007 година му се ражда момиченце, което се казва Рая Василева. Майката на детето е дългогодишната приятелка на Васко – Гала.

По данни на Националната агенция по приходите Азис декларира доход от около 1 мил. лева за 2008 година.

През 2007 година, поп-фолк певецът Азис влиза в къщата на телевизионното реалити предаване – Vip Brother 2, като двойка, заедно с тогавашният си партньор Ники Китаеца (Николай Първанов). Васко прекарва 19 дни в къщата на Vip Brother, след което напуска къщата доброволно.

Отново през 2007 година ТВ2 стартира телевизионното шоу Вечерното шоу на Азис с водещ Азис.

До 2009 година Васко се облича като жена и демонстрира явни хомосексуални влечения. През 2001 година, заедно с режисьора Стилян Иванов, правят скандално видео към песента „Хвани ме, де“, където Азис е облечен и гримиран като индийка, обвива се с 5 метров питон, показва се по прашки и ближе мляко от голите тела на двама чернокожи модели. През октомври 2004 година, за да направи реклама на своята песен „Как боли“, Азис поставя рекламен билборд, на който е с разголени задни части, в центъра на София, точно срещу паметника на Васил Левски. Започват да се надигат бурни скандали и протести с участието на Хиподил, Нона Йотова и други публични личности, тогавашният главен секртетар на МВР (днес Министър-председател на България) Бойко Борисов сваля скандалния билборд на Азис. Азис обяснява, че свалянето на плаката му може да изиграе лоша шега на България, тьй като една от клаузите на Европейския съюз гласи, че ако има дискриминация относно хомосексуализъм, произход и т.н., България няма да влезем в Европейския съюз. Все пак, Васко постига желаната тогава реклама, поради големият шум, вдигнат покрай неговият билборд. Да не забравяме, че доста дълго време медиите гърмяха и скандалите ставаха все по-жестоки.

През 2006 година Азис буквално се „омъжи“ за Ники Китаеца в неформален хомосексуален брак. Куми на „сватбата“ Цеца Ражнатович и Деси Слава. Според бившата „половинка“ на Азис – Мис Бони (Борислав Соколов) този „брак“ е „незаконен“, защото те двамата с Азис са „венчани“ от Гала на националния стадион „Васил Левски“ и нямат „развод“.

Азис беше обещал публично на всички, че ще си имплантира силиконови гърди, но не спази обещанието си, а просто направи скандална фотосесия с женски бюст, чрез Фотошоп за списание Блясък.

За да направи реклама на стартиращата телевизия ТВ2, където Азис започва да води своето предаване, той се снима с Ники Китаеца на скандален плакат, където се целуват голи до кръста. Плакатът е окачен на билбордове в София, Пловдив, Перник и Кюстендил. След нова вълна от бурно обществено недоволство, Бойко Борисов (тогавашен кмет на София) отново сваля билбордите на Азис. Заместник-кметът образованието и културата Йорданка Фандъкова съобщава, че е получила голям брой сигнали от граждани относно билборда на Азис и Китаеца. Тя казва следното:

„Обадиха ми се и колеги и ме питаха какви послания отправя този билборд и не са ли те в разрез с разбиранията ни за възпитанията и пример за подрастващите. Като родител смятам, че това не е подходящо за децата. Визията на този билборд е малко неприлична. Все пак това е почти интимна сцена и смятам, че тези неща имат своето място и време!“

Доц. Георги Лозанов, председател на Българска медийна коалиция, коментира скандала така:

„Скандалът е част от замисъла на билборда с Азис и Китаеца; той търси скандала, така че всички реакции след това се включват в самия билборд. Това е начин, по който съвременната култура, и то ъндърграунд култура, а в някакъв смисъл Азис е представител на тази култура, се реализира в публичния свят — чрез скандалност, чрез прекрачване на табута, чрез реакция на по-консервативната част от обществото.“

Албумите издадени от Азис към момента са

Болка (1999), Мъжете също плачат (2000), Сълзи (2001), AZIS 2002 (2002), На голо (2003), Кралят (2004), Together-дуетен албум с Десислава (2004), AZIS 2005 (2005), Дива (2006), Гадна порода (2011)

Компилации и сингли

The Best (2002), Целувай ме+ (2003), Шоу спектакъл (DVD концерт) (2003), Нищо лично (DVD концерт) (2004), Как боли-maxi single (2004), The best videoclips (DVD) (2004), Together (DVD) (2004), AZIS 2005 (DVD) (2005), Дуети (2005), Дуети (DVD) (2005), MP3 collection (2006), Аз,Азис (книга+CD) (2006), The Best 2 (2007), Azis (DVD) (2007), MP3 collection-new edition (2008)

Dosieta.net
Добави коментар