Не повтаряйте моят грях: Как отслабнах 14 кг, но ги върнах за миг?

Отслабването като цяло може да бъде трудна задача, но най-трудната част може да бъде поддържането на загубените килограми след това. Много хора имат преживявания, в които успяват да отслабнат, но след време се оказва, че са върнали всяко губен килограм. Това се случва по различни причини – недостатъчна мотивация, неправилно подходящ алгоритъм за отслабване и липса на регулярност.

„Ако се позанимаваме с фитнес продължително време, след което върнем отново всичко загубено, това може да е провокацията за коментари като “Не могат да отслабнат”, въпреки че нашите физически способности и мотивация са различни.“

Има няколко важни фактора, които биха могли да обяснят тази честа ситуация. Възможно е да не сте били достатъчно постоянни в промените на режима на хранене и физическата активност, които сте предприели. В епохата на бързото хранене и претъпканите графици, често се изпускат правилата за здравословно хранене и регулярно упражнение. Тези фактори са ключови за запазването на загубеният вес и постигане на дългосрочни резултати.

Също така, невъзможността да запазите загубените килограми може да е свързана и с психологически фактори. Преподавателят от университета „Корнел“ Д. Боуман обяснява, че „никога не е достатъчно просто да отслабнеш“, тъй като нашето поведение, нагласи и навици са причинени от много други фактори, които се променят с времето. Затова се изисква не само промяна в хранителните ни пристрастия и физическата активност, но и промяна в мисленето и жизнения ни стил, за да запазим постигнатите резултати.“

Грешка номер 1: Бързата и неправилна диета

Когато изпитваме желание да отслабнем, първото нещо, което обикновено правим, е да пристъпим към драконовски диети, които ни лишават от основни хранителни групи или ни предписват непропорционално малки количества храна. Например, някои диети предлагат да се консумират само определени видове храни, като следването на тях може да доведе до хранителни недостиги и намаляване на енергията и мотивацията. В резултат на това, можем бързо да отслабнем, но често тези килограми се връщат, защото не сме изгубили мазнини, а вода и мускулна маса.

 • Диетата е прекалено строга и не предоставя достатъчно хранителни вещества за тялото;
 • Недостатъчно консумиране на калории, което причинява загуба на мускулна маса;
 • Ограничаване на определени храни и дългосрочно неустойчиви диети, които може да доведат до „обратен ефект“.

Грешка номер 2: Мангалите без физически натоварвания

Грешка номер 2: Мангалите без физически натоварвания

Когато човек отслабва, милиони клетки, състоящи се от мазнини, се разпадат и енергията, която се освобождава, е необходима за да бъде изразходвана. Физическите упражнения и тренировките са от съществено значение за този процес. Те помагат на мускулите да растат, метаболизма да работи по-добре и да се изразходва повече калории.

Диетата без физически натоварвания може да доведе до бързото връщане на загубените килограми.

 • Физическото натоварване помага за изгарянето на калории и поддържане на метаболизма активен.
 • Мускулите също работят като фурни, които изгарят излишната мазнина през целия ден, дори и в почивни дни.
 • Редовното физическо упражняване намалява стреса и помага за подобряване на настроението.

Затова, за да се избегне грешката да се фокусирате само върху диетата, е важно да включите редовни физически натоварвания в програмата си за отслабване. Това ще ви помогне да постигнете по-добри резултати и да запазите загубените килограми на дълга. Не правете голямата грешка да пренебрегвате физическата активност и само да се осведомявате за новите диети и хранителни добавки.

Грешка номер 3: Пренебрегване на здравословното хранене

Много хора правят грешката да изключат цялостно дадена храна от своя рацион с цел да отслабнат бързо. Това е грешка, тъй като организмът ни има нужда от балансирана диета, включваща всички групи храни. Промяната към здравословна храна трябва да бъде направена постепенно и да бъде устойчива в дългосрочен план. Въвеждането на по-малко преработена храна, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и мазнини с високо съдържание на полезни мастни киселини (като риба и ядки) ще помогне за максимално насищане на организма с хранителни вещества, като едновременно с това ще намали консумацията на празни калории.

 • Направете си списък със здравословни храни, които включват всички групи храни: плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, магери и протеини с ниско съдържание на мазнини.
 • Планирайте здравословни хранителни комбинации за всеки ден. Например, използвайте техниката „плата“ – изберете храни от различни цветове, които представят различни групи храни, за балансиран рацион.
 • Спазвайте принципа на умереност и порционирано хранене. Не се претоварвайте с храна, а бъдете наситени, но не прекалено пълни след всяко хранене.

Както всяка друга грешка, и пренебрегването на здравословното хранене може да бъде коригирано. Не падайте в изкушението да следвате бързи диети или да се поддавате на неподходящи храни. Заложете на балансиран рацион, който удовлетворява нуждите на вашия организъм и ви помага да отслабнете и поддържате постигнатата тегла дългосрочно.

Грешка номер 4: Липса на стратегия и план

Грешка номер 4: Липса на стратегия и план

За да бъде успешно отслабването и поддържането на постигнатите резултати, е важно да имате добре обмислен план и стратегия. Направете си ясни цели и определете как ще ги постигнете. Разгледайте каква диета и тренировъчна програма са подходящи за вас и ги прилагайте последователно и отговорно.

 • Отбележете си какъв е текущият ви теглови диапазон и какъв е вашата цел – колко килограма искате да отслабнете.
 • Определете си времеви рамки за постигане на целта си. Бъдете реалистични и давайте си достатъчно време, за да изпълните целите си.
 • Изберете подходяща диета, която ще ви помогне да отслабнете. Консултирайте се със специалист или диетолог, за да получите съвети и насоки за правилното хранене.
 • Планирайте редовни тренировки, които ще помогнат на тялото ви да изгаря излишните калории и да постигне осезаеми резултати.

Имайте предвид, че отслабването е процес, който изисква търпение и ангажираност. Със стратегия и план, вие ще имате достатъчно основание да преодолеете изкушенията и да постигнете желаните резултати.

Грешка номер 5: Недостатъчна мотивация и ангажираност

Основната причина за липсата на мотивация обикновено е свързана с неясна или нереалистична крайна цел. Когато хората не знаят точно какво искат да постигнат или очакват твърде бързи и нереалистични резултати, те са склонни да се отказват по-лесно. Затова е важно да се поставят конкретни и достижими цели, които да служат като мотивиращ фактор през целия процес.

 • Установяване на реалистични цели за отслабване, като се вземат предвид индивидуалните характеристики и здравословното състояние на човека.
 • Създаване на план за действие, който да подкрепя целите и да осигури ясни стъпки за постигането им.
 • Подкрепа от близките и обкръжението, което да помага да се запази мотивацията.
 • Признаване и награждаване на постигнатите малки успехи, за да се подкрепи мотивацията за постигане на по-големи цели.

За да се избегне грешката на недостатъчна мотивация и ангажираност, е важно да се намери причината за отслабване и да се поставят ясни и конкретни цели. Също така, подкрепата от близките и създаването на реалистичен план за действие са от съществено значение за запазване на мотивацията през целия процес на отслабване и поддържане на здравословно тегло.

Грешка номер 6: Необвързване на промените в животния стил

Грешка номер 6: Необвързване на промените в животния стил

За да предотвратите тази грешка, е необходимо да правите постоянни и устойчиви промени във вашата дневна рутина и хранителни навици. Трябва да създадете здрави и устойчиви навици, които са част от вашия нов начин на живот. Например, можете да замените нездравите храни с по-здрави алтернативи и да се занимавате с физическа активност редовно.

 • Правете планове за хранене и спорт и ги изпълнявайте последователно.
 • Направете списък с храни, който да съдържа основните храни, които трябва да консумирате, и се стремете да ги придържате.
 • Отделете време за физическа активност във вашия график и я изпълнявайте, дори когато сте заети.

Трябва да имате предвид, че отслабването е процес, който изисква постоянство и промени във вашата програма и начин на мислене. Ако не сте готови да се ангажирате с дълготрайни промени, е вероятно да се върнете към старите си навици и да възвърнете изгубените килограми. Важно е да бъдете насочени към своята цел и да продължите да работите за нея, дори след достигането й.

Dosieta.net
Добави коментар