Биография на Устата

Иван Георгиев Динев е роден 10 октомври 1977 г. в гр. Стара Загора. По-известен е с артистичният си псевдоним – Устата. От първи до четвърти клас учи в матетематическа паралелка в родния си град, а след това завършва математическата гимназия през 1996 година. По-известен е бил в миналото с друг негов псевдоним – Иван Рапа. През 2006 година Устата се жени за своята дългогодишна половинка Светлана. През 1992 година Устата става шампион на България по брейк.

Музикалната кариера на Устата започва като съосновател, заедно с Иво Малкия на групата „XXL“. За две години те издават два албума „Деградация“ (1995) и „Важен е размерът“ (1996). През 1998 година Устата се мести в София и работи заедно със DJ Станчо и Lady B. Започва самостоятелна кариера „Да не ми прилича на…“, следват „Толкова си сладка“ и „Тръпна да те дръпна“ с Джон Калека. Истинската слава на рапара идва едва след дуетните му изпълнения с Руши Виденлиев и Румънеца и Енчев. В следствие на ново си приятелство покрай турне с Румънеца и Енчев те заедно основават своя собствена продуцентска къща, „Селект мюзик“.

Устата се яви на Евровизия с песента „Всички дрехи ми пречат“ и стига до финала.

През 2006 и 2007 година, Устата прави четири успешни дуета със Софи Маринова, който за кратко стават супер популярни. Те двамата са специални гости в едно от турнетата турнето на Слави Трифонов.

Едно от последните музикални участия на устата е „Нова песен неромантична“, български вариант на дуетната „My Way Back“ на Лора Владова и Светлозар Христов.

Награждаван повече от 10 пъти и може би още толкова номиниран за награди. Наградите му включват: Награда за ”Най-добър рап изпълнител” – ”МелоТвМания”- БНТ, Награда за ”Най-добър хип-хоп албум” за ”От уста на уста” – Телевизия ММ, Награда ”Звезда на 2006 – Устата и Софи Маринова” – списание ”Блясък”, Награда за ”Най-добър дует – Устата и Софи Маринова” – списание ”Нов Фолк”, Награда за ”Най-добра кавър версия” за ”Бурята в сърцето ми” – списание ”Нов Фолк” и т.н.

Устата е известен също така и с ефектните си изяви на сцена, през 2004 година той се появи на сцената за връчване на годишните награди на телевизия ММ с питон на врата, а следващата година преобразен като Хитлер. В края на 2005 година засне клип на декор на Белия дом, а самия Динев е президент на САЩ. Освен това той има и артистични изяви, кариерата му като актьор започва с роля на рапър – бивш затворник в телевизионната продукция на „Нова ТВ“ Кафе Пауза.

Албуми на Устата: Деградация – 1995 г., Важен е размерът – 1996 г., От уста на уста – 2004 г., 50/50 – 2006 г. и т.н.

Dosieta.net
Добави коментар