Биография на Тони Дачева

Тони Дачева Дачева, по-известна в поп фолк средите само с Тони Дачева е родена на 6 февруари 1967 година в село Блатец (Сливенско). Тя е известна българска поп фолк певица. Израства в Сунгурларе, но дълги години живее в Ямбол. Първата артистична изява на Тони е едва на 9 години в читалището в Сунгурларе. Работи с музикална компания „Пайнер мюзик“. Завършила е средно специално образование – УПК по машиностроене. Има издадени официални 21 албума и 2 неофициални – Тони Дачева и Гинка Иванова“ и „Тони Дачева и Андон Събев“.

Тони Дачева Дачева

По пътя към славата и кариерата си тръгва през далечната 1987 година заедно с орк. „Кристал“. Тони Дачева работи дълги години с „Кристал“, заедно създават много хитове измежду който са „Каравана чайка“, „Три кила банани“, „Майсторе, майсторе“, „Мили мой“, „Златна жица“, „Губя те“ и т.н. Чупят рекордите по продажби на албуми, а първата им видео касета успява да се разпродаде в 100 000 броя. За Тони Дачева и орк. „Кристал“ може да се каже, че са едни от основоположниците на днешният поп фолк. През 1997 година, след 11 години съвместна работа, Тони Дачева и орк. „Кристал“ се разделят и тя започва своята солова кариера.

Не след дълго обаче певицата среща своята тогавашна дуетна и житейска половинка Найден Милков, с когото създават много дуетни песни. Голяма част от тях бързо стават хитове, а много от тях се помнят и често се въртят и днес. Хитове като „Грях ли е“, „Ако сълза си“ „Срещнах те обич“ и т.н. Те издават първото DVD в поп фолка, носещо името на първият им хит – „Грях ли е“. Пътища им се разделят през 2008 г. и Тони Дачева продължава отново като самостоятелен изпълнител.

През 2001 година певицата записва дует с примата на поп фолка Глория – „Жените са цветя“ с който отново разбиват всички класации.

Тони Дачева Дачева

Тони Дачева се слави с отношението си към хората, макар и след 25 години на сцена, известна и един от поп фолк идолите тя е запазила човешкото в себе си и топлото отношение към хората.

Dosieta.net
Добави коментар