Биография на Слави Трифонов

Станислав Тодоров Трифонов е роден на 18 октомври 1966 година в Плевен. Той е български телевизионен водещ, певец и продуцент. Името Слави Трифонов се свързва с предаванията „Ку-Ку“, „Каналето“, „Хъшове“ и актуалното и към момента – „Шоуто на Слави“. Слави завършва музикална гимназия в Плевен с виола. Заедно с Петър Курумбашев и Любен Дилов-син, Слави Трифонов е първият продуцент на частна продукция в Българската национална телевизия.

В началото на 90-те години се появява студентското предаване „Ку-Ку“, в което участва и Слави Трифонов. През 1997 година той активно участва в протестите срещу управлението на Жан Виденов, чрез предаването „Каналето“. През 1998 година Слави е продуцент и водещ на предаването „Хъшове“, което е свалето от ефира на БНТ след едно-единствено излъчване на 8 февруари. Две години „Хъшове“ се излъчва в ефира на телевизия 7 дни и други кабелни телевизии в страната. Отличава се с остра политическа сатира и силно участие на група „Ку-ку бенд“. Основни идеолози на „Хъшове“ са сценаристите Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драго Петров и Иво Сиромахов. През 2000 година, на 27 януари Слави Трифонов прави първото издание на „Шоуто на Слави Трифонов“ по бТВ. От тогава до сега в продължение на 11 години „Шоуто на Слави“ продължава да се излъчва по БТВ и се радва на висок рейтинг.

В момента Трифонов е директор на продуцентска къща „Седем-осми“ АД, където до май 2008 година негов съдружник е Росен Петров. Продуцират предаванията „Шоуто на Слави“, Треска за злато, Вот на доверие, Файв Старс, Красавицата и отличника, Сървайвър 1 и Мюзик айдъл 1, както и предаването Пей с мен, което се излъчи по Нова телевизия.

През 2004 г. прави дует с вокалистката на „Антик“ — Елена Папаризу, наречен Why? („Защо?“). Той се опита да пробие с песента „Единствени“, изпълнена в дует със Софи Маринова за конкурса Евровизия 2005. След скандал, свързан с начина на гласуване, демонстративно се отказва от участие. Въпреки или именно заради това песента се радва на голяма популярност.

Като певец Слави Трифонов издава 20 албума, заедно с Ку-Ку, Каналето, Хъшове и Ку-Ку бенд. Първият им албум е издаден през 1993 година и се казва „Ръгай чушки в боба“. Следват „Шат на патката главата“ 1994, „Рома ТВ“ 1994, „Жълта Книжка“ 1995, „Хъшове“ 1996, „Каналето – Най-доброто“ 1997, „Едно ферари с цвят червен“ 1997, „Франция Здравей“ 1998, „Девети трагичен“ 1998, „Вавилон“ 1998-1999, „Няма не искам“ 1999, „Часът на бенда“ 2000, „Новите варвари“ 2001, „Най-доброто“ 2002, „Vox Populi“ 2002, „Прима патриот“ 2004, „Четири бири и оркестъра да свири“ 2005, „Ние продължаваме“ 2007, „No Mercy“ 2008 и „Македония“ 2010 година.

На 20 април 2007 година, в предаването „Шоуто на Слави“, Трифонов признава за своите проблеми със зрението. Болестта му се казва ретробулбарен неврит на лявото око. „Преди единадесет години истината е, че имах сериозно засягане на лицеви нерви, в следствие на сериозен възпалителен процес в лицето ми. Имах зъби, които бяха много сериозно възпалени, трябваше да ги извадя, но те вече бяха дали този проблем. И единственото, което остана оттогава е, че имах и продължавам да имам много сериозно нарушено зрение на лявото око.“ Той обясни, че е поразена централната част на зрението му, в следствие на което се натоварва периферното зрение на лявото око и дясното око.

След това обаче са се появили проблеми и с другото му око, но проблемът не е толкова страшен, уточни Слави. Поставена е диагноза синузит. „Процесът може и да е обратим, но може и да остане така“, заяви той. Засега лекарите са оптимистични, но оставят и сериозен процент съмнение. Причините обаче за влошеното зрение и на дясното око може да са различни, пренатовареност, стрес, лекарите се опитват да ги установят. Три месеца по-късно Слави Трифонов отново се завръща на малкия екран на 9 юли 2007 г.

Dosieta.net
Добави коментар