Биография на Симеон Дянков

Симеон Денчев Дянков е финансист, заместник министър-председател и министър на финансите в осемдесет и седмото правителство на България. Част от политическа партия ГЕРБ.Роден е на 13 юли 1970 година в София. Още в Първото велико народно събрание прапрадядото на Дянков, търговец от чорбаджйски род Михо Минков – Гълъба е участвал като депутат. Симеон Дянков е завършил Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, известна като Немската гимназия. След гимназията се записва във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днешният УНСС) със специалност „Международни икономически отношения“. Мести се във Виенския университет, а след това в Свободния университет на Западен Берлин. Заминава за Питсбърг през 91-ва година където защитава докторска степен по международни търговски и финансови отношения в Университета в Питсбърг. По-късно Дянков получава степен „доктор на икономическите науки“ от Мичиганския университет. В близката 1995 година започва работа в Световната банка и достига до поста главен икономист на вицепрезидентското поделение „Финансов и частен сектор“. Работи по световната финансова криза, която точно набира скорост. Освен работата си в Световната банка, Дянков изпълнява и длъжността директор на научен център по икономика в Харвард. Именно там публикува съвместно изследване „Правене на бизнес“, заедно с Андрей Шлейфер през 2003 година, което е следено с интерес от американските медий. За около 5 години, през интервала 2004 – 2009 Симеон Дянков е редактор на „Списание за сравнителна икономика“.

Симеон Дянков е женен за американката Керълин Фройнд. Имат двама сина, семейството ѝ е от еврейски произход с корени от Тимишоара. Преди пристигането на семейството на Дянков в България, съпругата му Керълин Фройнд работи във Федералния резерв, а малко преди преместването им в София получава покана за антикризисния екип на Барак Обама.

Говори се, че връзката Борисов – Дянков, възниква през февруари 2009-та година при едно от посещенията на Бойко Борисов във Вашингтон. След срещата си с президента Барак Обама, Борисов посещава и централите на Световната банка и МВФ с цел проучване на ефикасните мерки за борба със световната финансова криза. Сред поканените в качеството си на икономист на Световната банка е и Симеон Дянков. След разговор насаме между Борисов и Дянков, явно доверието на бъдещият министър председател на България е спечелено от Дянков. Това е едва началото на всичко, което предстой.

Малко след като Симеон Дянков е предложен за вицепремиер и финансов министър от примиера Борисов, в пресата излизат публикации за двойното гражданство на Дянков. Това е пречка за него според чл. 110 от Конституцията на Република България – членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Самият Дянков публично заявява, че ще се откаже от американското си гражданство, за да изпълни изискването. По-късно пресслужбата на Министерството на финансите разпространява декларация, че „г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут. Световната банка е международна финансова институция, в която работят и сътрудничат експерти от цял свят, а нейният централен офис е разположен във Вашингтон, САЩ. Назначаването на г-н Симеон Дянков на позицията вицепремиер и министър на финансите не е в разрез нито с Конституцията на Република България, нито с някой от законите на страната.

Dosieta.net
Добави коментар