Биография на Меглена Кунева

Меглена Щилиянова Кунева е родена на 22 юни 1957 в София, България. Тя е български и европейски политик от листата на Националното движение за стабилност и възход, бившото Национално движение „Симеон Втори“ до 2007 година. Омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962-1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, с когото имат син – Александър Пръмов. Етърва и Уляна Пръмова пък омъжена за другия син на Иван Пръмов – Климент. Улияна е бивш генерален директор на БНТ в интервала 2004-2010 година. Меглена Кунева завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. Тя е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев. Майка и е лекар, с дългогодишна практика в в Окръжна болница, София. През 1981 година Кунева завършва юридическото си образование, а после и няколко допълнителни квалификаций в Хага и в Джорджтаунския университет във Вашингтон. За известно време тя работи като журналист в Българското национално радио, а от 1991 до 2001 г. е старши правен съветник в Министерския съвет. През това време тя участва в изготвянето на Закона за достъп до обществена информация и множество екологични нормативни актове. През 2010 година Кунева е избрана за един от членовете на управителния съвет на френската банка Бе Ен Пе Париба. Този случай, както и други подобни назначения на бивши еврокомисари в големи компании предизвиква противоречиви реакции и става повод неправителствената организация „Прозрачност без граници“ да поиска по-строги мерки за предотвратяване на евентуални конфликти на интереси при членовете на Европейската комисия. Кунева е автор на сценария на документалния филм „Истории за убийства“, режисиран от Иглика Трифонова. Филмът печели Златна роза на Варненския филмов фестивал през 1993 г.

През 2001 година Меглена Кунева е избрана за депутат от листата на НДСВ, но два месеца по-късно тя напуска парламента, поради назначението и като главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи. През 2002 година е избрана за първия български министър по европейските въпроси в кабинетът на Симеон Сакскобургготски и запазва този пост пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в следващото правителство с министър-председател Сергей Станишев. През 2006 година Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция предлага Меглена Кунева за първи еврокомисар от България. На 26 октомври 2006 година на заседание на Министерския съвет, Сергей Станишев я номинира за еврокомисар. От Европарламента одобряват кандидатурата на Кунева на 12 декември с 583 гласа „за“, 21 „против“ и 28 „въздържали се“. След нейното избиране 40-то Народно събрание я освобождава от поста и министър по европейските въпроси на 21 декември 2006 г.

След 1 януари 2007 започва мандата на Кунева в Европейската комисия и продължава до 9-и февруари 2010 г. На 22 януари 2007 година тя полага тържествено клетва в качеството на член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. Това става на церемония в Съда на Европейските общности в Люксембург.

По време на нейния мандат Меглена Кунева въвежда Индекс на потребителите в ЕС и предлага единен формат за сметките за електричество в общността. Също така изисква от банките в съюза да унифицират правилата за потребителския кредит. Довежда до края подписването на меморандум между Европейския съюз и Китай за безопасност на стоките. Кунева работи по създаването на четири нови директиви за защита на потребителите, в това число и Директивата за нечестни търговски практики.

През 2008 година списанието за европейска политика European Voice я награждава с наградата „Европеец на годината“.

През 2009 година по време на изборите за Европейски парламент Меглена Кунева е кандидат в листата на НДСВ. НДСВ получава 8% и печели два мандата, заслугата е изцяло нейна. Влизат първите двама от листата, а именно Меглена Кунева и Антония Първанова. Кунева се отказва от новият пост и предпочита да остане еврокомисар, така освобождава място и влиза третият в листата Станимир Илчев.

На 6-ти юни 2011 година Меглена Кунева е издигната за независим кандидат-президент на предстоящите избори през есента. Кандидатурата и е издигната от инициативният комитет, който се състои от 53-ма души. Комитета включва имена като Дони, Иглика Трифонова, Йоана Буковска, проф. Огнян Герджиков, Петър Попйорданов, Пламен Константинов и др.

Dosieta.net
Добави коментар