Биография на Койна Русева

Койна Русева (Стефанова) е българска актриса, родена на 2 май 1970 година. През 1993 година завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ актьорско майсторство за драматичен театър. Учи в при проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. Една от най-търсените актриси в театъра и киното.

Семейство

Койна Русева може да се похвали с това, че е една от малкото български актриси, които имат три деца от един мъж, при това законен съпруг. Със съпругът и – Румен Станчев я запознава Албена Колева на представление в Пазарджишкия театър. Имат едно момиче и две момчета – Калина, Константин и Калоян.

Койна Русева в театъра

Играе на сцената на Младежкия театър, където участва в пиеси като „В ледовете“, „Тартюф“, „Осъдени души“. Койна Русева играе и в театър „Сълза и смях“, където участва в пиеси като „Платонов“ и „Чайка“. В театър „София“ играе в „Животът – това са две жени“, в Театър 199 в пиесата „Другият човек“. Играе още Аделаида в „Идиот” по Достоевски, Валери в „Язът“ от Конър Макферсън (чрез ролята си печели наградата на Икар през 2005 година), Нан и Лина в „Три държовни дни” от Ричард Грийнбърг и др. Участва и в развлекателното предаване „Аламинут“.

Койна Русева в киното

Първата роля на известната актриса в киното е във филма на Иван Андонов „Индиански игри” през 1990 г. Играе Лили в La Donna E Mobile (1993), Еми в Печалбата (2001), играе певицата в Хълмът на боровинките (2002), Патриархат (2005) – Мичето-Мичон, Соня в Морска сол (2005), участва във филма Ерудитъ (2005), както и ролята на Силвия в Моето мъничко нищо (2007). Това далеч не са филмите, в които е участвала в Койна Русева, тя се снима в Посредникът (2008) и Искам го мъртъв (2008), след което изиграва и д-р Велислава в Train (2008). През 2009 година играе пчеларка в Prima Primavera (2009), година по-късно се снима в Зад кадър (2010) и Изпуснати думи (2010). През 2011 година тя участва в LOVE.NET (2011) с ролята на Емилия, а през 2012 година се снима в Още една мечта (2012), където играе Койна.

Под Прикритие по БНТ 1

Освен с многото роли, които е изиграла Койна Русева в театъра и в по-горе споменатите филми, тя също е част от актьорския състав на хитовата продукция на БНТ 1 – „Под Прикритие“. В сериала тя играе желязна лейди – адвокат на гангстер номер 1 в България – Петър Туджаров – Джаро. Койна Русева се справя перфектно с ролята на Бояна Василева, която също е част от мрежата на известният гангстер, даже движи и много от мръсните му поръчки. В филма, тя играе с актьори като Мариан Вълев, Кирил Ефремов, Деян Донков, Ивайло Захариев, Александър Сано (Среброто) и др.

Dosieta.net
Добави коментар