Биография на Бойко Борисов

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 в Банкя. Той е български политик, министър-председател Република България от 27 юли 2009 и лидер на политическа партия ГЕРБ. Борисов е роден в семейството на Методи и Венета Борисови, баща му е тогава е бил служител в управление на МВР, а майка му – начална учителка. Има сестра на име Красимира, която работи като педиатър. Бойко Борисов е разведен, бившата му съпруга е лекар-офталмолог. От нея той има дъщеря, а през периода от 1988 до сега живее на семейни начала с Цветелина Бориславова, която има две дъщери от предишен брак.

Завършва средно образование в Банкя, след което военна служба през 1977-1978 в в ШЗО-Плевен. Кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново през 1977, факултет „Държавна сигурност“, но не влиза в него и е приет във факултет „Противопожарна охрана“. През 1982 година той се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“. Излиза от Симеоново с чин лейтенант. Борисов е бивш активен състезател по карате след 1978 година, притежава 7-ми дан, черен пояс. Председател на „Федерация карате“ и треньор на националния отбор на България, както и международен съдия.

През 82-ра година инж. Бойко Борисов е назначен на работа в Софийското градско управление на МВР, като командир на взвод, по-късно става командир на рота. В последствие бива назаначен в Централно управление на противопожарната охрана (ЦУПО). През 5-те години в периода 1985 – 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“ през 1990 година и му е присъдена научната степен „кандидат на науките“ . Последната му длъжност във ВИПОНД е завеждащ катедра. През 90-та година напуска системата на МВР със звание майор от запаса. Повод за това се оказва т. нар. „деполитизация“ на силовите структури в държавата, като той формално отказва да се деполитизира.

Фирмата Ипон-1 ООД, е основана на 13 септември 1991 от Борисов и се занимава с охрана на видни личности по това време между който са Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. Фирмата е сред най-големите охранителни фирми в страната и членува в Световната организация на охранителите IAPPA. През 1992 година се създава Ипон-2 ООД, а после и ИПОН – Агенция за сигурност и охрана ООД. Името на Борисов през 90-те години се свързва със сътрудничество между него и Румен Николов („Пашата“) и Младен Михалев („Маджо“). Определян от медийте като „висш служител от средите на СИК“. Естествено Борисов отрича всякакви връзки с мафията. След назначаването му на държавен пост като главен секретар на МВР, през 2001-година той се оттегля от бизнеса.

На 1 септември 2001 година с указ на Президента на република България Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР и е повишен в звание „полковник“ от МВР. Борисов дарява заплатата си безвъзмездно на децата на загиналите служители от МВР при изпълнение на служебните си задължения. През 2002 година пак с президентски указ му се връчва званието „генерал-майор“ през 2004 година с указ на новия президент Георги Първанов получава „генерал-лейтенант“. Борисов укрепва връзките между България и други страни и подобрява взаимодействието в реализирането на съвместни операции по разкриването на престъпления, свързани с трафика на хора и МПС,наркотици, незаконни печатници и разпространители на фалшифицирани парични знаци и кредитни карти, контрабанда и др.

През 2005 година на Парламентарните избори ген. Бойко Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. НДСВ успява да вкара 63 депутати в 40-тото Народно събрание, сред който е и Бойко Борисов, който се отказва от депутатския си мандат заради работата си в МВР. Напуска на 19 септември 2005 година след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През 2005 година след балотаж на изборите срещу Татяна Дончева от БСП, Бойко Борисов, който се явява като независим кандидат печели и става кмет на София, с мнозинство от 68,5%. Полага клетва на 10 ноември 2005 година. В началото на април 2006 година се учреждава сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност. Наречено е ГЕРБ или Граждани за европейско развитие на България. В ГЕРБ, Бойко Борисов няма участие, но е свързано с близки до него хора. Чрез ГЕРБ Борисов изказва намерения евентуално да се яви на избори, когато сдружението се превърне в партия. През декемрви 2006 година ГЕРБ се превръща в политическа партия и се оглавява от Цветан Цветанов. Борисов става неформален лидер на партията заради ограничението в Закона за местното самоуправление, чл. 41, ал. 1., според който кметовете не могат да бъдат ръководители на политически партии. На 10 януари 2010 година ПП ГЕРБ избира Бойко Борисов за официален председател на партията, а Цветан Цветанов, бившият лидер на ГЕРБ поема новосъздадения пост заместник-председател. През изборите за местна власт през 2007 година Бойко Борисов печели на първи тур (с 53,58%) нов четиригодишен мандат за кмет на София (от ГЕРБ). Кандидатите на партия ГЕРБ също печелят мнозинство в Столичния общински съвет.

На 27 юли 2009-та година с 162 гласа „за“, 77 „против“ и 1 „въздържал се“ Бойко Борисов е назначен от Народното събрание за министър-председател. На 9 септември 2009 година премиерът Борисов начело на правителствена делегация заминава на първо работно посещение в Брюксел. Там те се срещат с Франц-Херман Брюнер, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), а също с председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс и с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Жозеф Дол. От това посещение са отблокирани 109 милиона евро по програма САПАРД. През 2008 година Европейската Комисия беше спряла междинните плащания по фонд „Пътища“, поради подозрения в на тогавашните власти за борба с корупцията. Борисов и Жозе Мануел Барозу заявават, че има споразаумение комисията да подкрепи българското искане за допълнителни 300 млн. евро за справяне с последиците от затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй и така през октомври 2007 година искането на България е удовлетворено. През ноември 2009 година са размразени също и плащанията по програма ФАР за 82,6 млн. евро. През 2010 година Борисов обявява край на рецесията в страната, свързана със световната икономическа криза.

През годините ставаме свидели на много критики срещу Бойко Борисов. Критикуват го във връзка с бандитското му минало, преписват му също и 30 неразкрити убийства. Юрген Рот пък обвини Борисов за това, че се е срещнал в хотел „Кемпински“ с Младен Михалев – Маджо, по време в което Михалев не трябвало да влиза в страната, защото е заплашен от арест. В своята книга – „Новите български демони“ (2008) Рот отправя обвинения срещу Борисов като: „Твърди се, че от началото до средата на 90-те години той е създал и поддържал контакти със съмнителни личности и фирми, за които има подозрения, че са натрупали състоянието си чрез изнудване и други незаконни дейности.“ Немският журналист уточнява: „Но това са само слухове…“.

„Лош човешки материал“, също е израз който България помни от посещението на Борисов в САЩ. Там той каза дословно: „Това е основата на населението в момента – един милион цигани, 700-800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери.“ Добавя: „И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям“.

Бойко Борисов е отличаван и награждаван повече от 15 пъти. Част от неговите отличия са: „Обявяване на благодарност“, „Почетен знак III степен“, „Почетен медал на френската полиция“, „Европейската награда „Бронзов бик“, Награда от Европол за добро сътрудничество с българските служби за сигурност“ и т.н.

Dosieta.net
Добави коментар